Kaikki muuttuu, mikä tärkeää?

Mikä on tärkeää

Toimitusjohtajan katsaus vuodesta 2020

Kaikki muuttuu, mikä tärkeää? Vuosi 2020 alkoi normaalisti, töitä tehden. Erilaisia suunnitelmia, koulutuksia ja kaikenlaista ohjelmaa suunniteltiin yhdessä asukkaidenkin kanssa tälle vuodelle. Kukaan ei voinut aavistaakaan millainen vuosi tästä vuodesta tulisi.

Helmi- ja maaliskuussa uutisointi alkoi vilkastua ja koko maailma meni sekaisin, kyseessä oli Covid-19 eli korona. Kuin silmänräpäyksessä kaikki muuttui ja ihmiset joutuivat priorisoimaan asioitaan uudestaan ja uudestaan. Ei ollutkaan enää itsestäänselvyys tulla katsomaan omaisiaan tai edes käydä kaupassa asukkaiden kanssa. Joka puolelta tuli paljon erilaisia ohjeistuksia ja suojauksia tuli hankkia, hinnalla millä hyvänsä. Jopa liikkumista rajoitettiin. Lasten koulunkäynti muuttui etäkouluksi, tapahtumat peruttiin ensin keväältä ja myöhemmin koko kesältä. Riskiryhmäläisiä pyydettiin pysymään kotona. Ja mikä kummallista, tämä koski koko maailman ihmisiä, ei vain suomalaisia vaan meitä kaikkia. Ketään ei voinut osoittaa sormella ja syyttää tästä ikävästä ilmiöstä.

”Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin”

Ehkä tämä oli se eräänlainen herätys ihmisille, mikä oikeasti on tärkeää. Jos et näe sukulaisia, ystäviä tai omaisia niin huomaatkin kuinka tärkeitä he ovat juuri sinulle. Jos liikkumistasi rajoitetaan, ei ole helppoa hoitaa asioita. Et pääse matkustamaan niin kuin haluat. Kuinka tärkeää on vaalia suomalaisia tuotteita, jotta omavaraisuus säilyy tässä maassa. Kuinka tärkeää on nauttia ihmisten olemassaolosta ja läheisyydestä. Kuinka monta asiaa voi kuitenkin hoitaa etäältä ja luonto säästyy. Kuinka kaunis onkaan Suomen oma luonto. Kuinka tärkeää on arvostaa tiimissä työskentelyä, jotta selvitään tästä yhdessä. Kuinka tärkeää on hygieniasta huolehtiminen, jotta taudit eivät tartu ja leviä. Nämä osa asioista, joita minä huomasin olevan tärkeitä!

Tästä kaikesta huolimatta olemme toimineet tiiminä ja juuri sen avulla on jaksettu eteenpäin. Ei tämä ole ollut helppoa aikaa kenellekään meistä, ja tulevaisuuskin on vielä epävarmaa monen asian johdosta. Olemme pyrkineet elämään normaalisti ”pienessä ihanassa yhteisössämme” ja pitämään arjen mieluisena. Olemme kehittäneet uusia, erilaisia toimintatapoja asioiden ja yhteyksien hoitamiseen. Päätelmäni onkin, että varsinkin pakon edessä korostuu yhteisöllisyys, jatkuva kehittyminen, hyvä palvelu sekä asukkaan kunnioittaminen, jotka ovat meidän perusarvomme.

Syysterveisin
Mari Kurppa
toimitusjohtaja
Hopeakoto Oy